Blogg

När och var * Art for thought *

20190811_142942

En tankeställarutställning.

De alster som fått liv det senaste året handlar om att ifrågasätta – Vem är jag, varför gör jag som jag gör, vad vill jag göra, om jag vill ändra något varför gör jag inte det?

Mitt skapande har ruskat om mig och förhoppningsvis kan de ruska om dig lite också.

Torkladan Vippåvägen, Grycksbo, Dalarna – skyltat från väg 69

Vernissage kl 18-21 fredag 30e augusti

Öppet även lördag kl 15-20 & söndag 12-18

På söndagen 1 september kan du även passa på att uppleva Grycksbovandringen som arrangeras av Grycksbo Gille.

Oerhört välkommen är du ❤

* Art for thought *

RositaNewberg-1

Between the trigger and the response there is space

In that space is our power to choose our response

In our responce, lies our growth and our freedom

Plötsligt viftade varningsflaggor i alla olika färger, banderoller stora som laduväggar fylldes av ett enda ord VAKNA!

Sätt dig ner en stund, så pass länge att du verkligen ser det du tittar på, hör det du lyssnar på, känner det som rör och berör dig. När du tror du ser, hör och känner sitt kvar, ta in och försök förstå vad det säger dig djupt inom dig, till dig som hamnat längst därinne bakom allt annat oviktigt, ytligt, pålåtsas-märkvärdigt. Allt mediafladder, superklassens hittapå, reklamrassel som stör dig som en myggsvärm du inte längre hör eller känner när de biter, bara att det kliar så förbannat överallt!

Det är inte lätt att reagera på ett för mig konstruktivt och utvecklande sätt om jag inte ens märker av att jag både blir biten, överkörd, stångad, nedtryckt, formad och tillplattad… men om jag hittar ut igen, tillbaka till MIG, lyckas hålla mina sinnen öppna för mig själv och min omvärld kan jag reagera.

En del av mig har faktiskt vaknat, kämpar i bruset för att hålla i mig och stanna i mig! Det har fått mig att växa och bli friare än någonsin – jag önskar er alla detsamma ❤

* ART FOR THOUGHT *

20190731_141413

Very soon on a pinboard near you!

Dags att peppra alla anslagstavlor jag kan hitta så folk vet att jag finns och ska visa mina alster snart. Jag hörde att man inte får sätta skyltar efter vägen…. undrar just om det dyker upp någon skyltpolis och trycker upp mig mot väggen när jag gör det, spännande!!

Förvirring inför Svenska Dagbladet

Skärmavbild 2019-07-24 kl. 10.23.00

Men så roligt att jag fick vara med i Svenska Dagbladet med 2 av mina tavlor!! Jag drabbades av total förvirring när min konstkoordinator Christoffer Carlsson bad mig välja ut en som skulle vara med…. Efter några dagars yrsel ringde jag honom och bad att han skulle hjälpa mig välja men till och med han tyckte att det var svårt. ”Du är ju så bred!…” Hahaha modigt att säga det till en kvinna i sina bästa år, det hade lätt kunnat missförstås om nu inte just den här kvinnan var en fritt forskande konstnär som skapar vad känslorna vill. Han fick själv dra i livlinan och diskutera med sina kollegor på Bättre Konst, resultatet blev att jag fick ha med 2 stycken den här gången. Nästa tillfälle att inhandla Svenska Dagbladet är den 10 augusti då jag ska visa lite mer.

 

* ART FOR THOUGHT *

20190711_16203520190711_161736

Utställning i Torkladan Grycksbo 30 augusti – 1 september

Just nu pågår fantastiskt mycket pyssel inför kommande utställning. Idéerna bubblar ur mig och gör mig stundom vimmelkantig.  Förutom alla tavlor och andra alster som ska göras färdiga så dansar musik, belysning, inramning runt i huvudet.

Temat för denna utställning är att det är tänkt att vara en ”Tankeställarutställning” där jag förhoppningsvis kan ruska om dig lite inombords. ”You got the key to your chains in your pocket – why don’t you use it?”

Vernissage 30e kl. 18:00 Hoppas vi ses!!

 

Jag fick frågan ”Vilken teknik använder du dig av?”

Hahaha… Jaa du. Eftersom jag inte har någon som helst utbildning i skapande utan leker mig fram så är svaret på den frågan OKLART. Jag tar det som finns till hands och det är en salig blandning av golv/vägg/takfärg, kritor, tusch, blyerts, kol från grillen, sprayfärg, allmogefärger, oljekritor m.m. Därefter forskar jag och leker fritt med det som passar och fungerar tillsammans.

Jag fick samtidigt frågan om ”Vem eller vad inspirerar mig?” Efter att ha tänkt och resonerat högt med mig själv kom jag fram till att det är livet. Saker som inträffar och möten, de skapar frågor, funderingar och känslor i mig som måste ut. Så alla tavlor har först varit in i mig och vänt innan de får komma ut i olika färger och former.

Jag är också lycklig över att ha växt upp i en skapande familj där devisen är ‘Hur svårt kan det va??!!’ Ingenting är omöjligt och är det omöjligt så går det ändå.

En människa som har betytt mycket för mig de senaste åren både i mitt skapande och i min egen utveckling är Peter Gröndahl, en skapande fantastisk man! Många är de gånger han fått min hjärna att göra kullerbyttor och ifrågasätta det jag tagit för självklart.

Kanhända är det av godo att jag inte har någon som helst utbildning inom konst utan kan fritt utan betänkligheter leka mig fram, jag mår såå bra av det!

 

Mitt första Vernissage!

Så kom dagen! Jag och min vän fyller bilarna med ljuslyktor, facklor, tyg, vin, tavlor, skruvdragare, kaffe och allt annat nödvändigt rassel. Det är kallt den här dagen, solen är blek och det blåser isvindar från havet men mitt endorfinpåslag är på topp och lyckan fullkomlig. Jag låser upp grinden, parkerar utanför porten, skuttar till dörren längst bort och håller nyckeln hårt i handen. När jag kliver in i den tysta, avvaktande, enorma gamla industrilokalen som hyst så många arbetande människor under många år känner jag vördnad.

Jag trycker upp porten, vi kör in och iordningställandet kan börja. Att skruva i plåt kräver sitt svarta bälte i tålamod kan jag säga… fler vänner dyker upp och ger av sig själva och sin tid. Ljudet och ljuset kommer på plats, musiken dyker ur högtalarna och simmar vällustigt omkring i hela lokalen. Solstrålarna lockar fram dammet som dansar till ljudet av hammarslag, skruvdragare, skratt, kabeldragning, frågor och svar. Tillslut är sista tavlan belyst och på plats. Eldkorgar, ljuslyktor, kandelabrar och marschaller tänds och mitt leende verkar ha fastnat i ett konstant saligt läge.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Många är de underbara människor som hjälpte mig förverkliga min vision. Jag är så lycklig över att Ni finns TACK!

Tack också till er som trots snökaos, isvindar och sommardäck trotsade bekvämligheten och värmen i soffan därhemma för att komma och dela det här med mig!

Fix, trix & fantastiska människor

Sen faller bitar på plats allt eftersom. En väl använd Förmanskur står och väntar på att bli flyttad och senare bära en naken Rosita som gestaltar svek. Den kommer också att få ge mig och några vänner skydd på natten under vernissagehelgen eftersom jag måste sova kvar där för att inte tavlor, ljud, ljus och annat ska hamna i händerna på ”skumma element” som tydligen rör sig där nattetid. Kan dock så här i efterhand tala om att det enda skumma element som dök upp var en talgoxe 🙂 DSC_0652

Dagarna fram till mitt vernissage snubblar fram.. Kuren flyttas, el kollas, ljud & ljusfirma anlitas, logistiken kräver ett antal blad i min skrivbok, affischer tryckas och spridas, samtal ringas, inbjudningar hivas iväg, smått och gott inhandlas, tavlor färdigställas, fackelbärerskor tillfrågas, musiken sammanställas, mitt Art performance formas, eldkorgar lånas, ved kapas, bli intervjuad av Hasse Persson i radion.. Många är de Pärlor till människor som hjälpte mig att förverkliga min vision. Känner stor lycka över att Ni finns!!